Flash News

Bccl Staff Nurse Genral Knowledge Question Paper 2015

Bccl Staff Nurse Question Paper 2015

PART – 1 ( APTITUDE )


01.To provide opportunities for education to the child or as the case may be, ward between the age of six and fourteen years is
1. Fundamental Right under Indian Constitution
2. Fundamental Duty under Indian Constitution
3. Directive Principles of state Policy Under Indian Constitution
4. Legal Right under Indian Constitution


Answer : 2

02. 2015, ICC Cricket World Cup was hosted by
1. Australia
2.New – Zealand
3. West Indies
4. Both 01 & 02


Answer : 04

03. PV Sindhu is related to which sport
1. Cricket
2. Badminton
3. Tennis
4. Billiards


Answer : 2

04. Which of the following Muslim rulers remained in the captivity of his son
1. Akbar
2. Aurangzeb
3. Shahjahan
4. Jahangir


Answer : 2

05. River Luni drains into
1. Ganga Delta
2. Kerala Coast
3. Rann Of Kutch
4. Godavari Delta


Answer : 3

06. Who is the present governor of the Bank of India
1. Raghuram Rajan
2. Vima jalan
3. Y. V. Reddy
4. None of these


Answer : 1

07. Who was the political Guru of Mahatma Gandhi
(01) Motilal Nehru
(02) Gopal Krishna Gokhale
(03) Madan Mohan Malviya
(04) Dada Bhai Naoroji


Answer :2

08. Which one of the largest bone in human body
(01) Femur
(02) Humerus
(03) Tibia
(04 ) Radius


Answer : 1

09. Which one of the following is the highest in rank
(01) Lieutenant General
(02) Air Marshal
(03) Commodore
(04) Admiral


Answer : 3

10. A cyclist while turning around a curved road leans inwards. B doing so which force he is providing himself which enables to take a turn
(01) Centrifugual Force
(02) Centripetal force
(03) Angular Velocity
(04) None of these


Answer : 3

11. Full Moon occurs
(01) When Earth come between Sun and the Moon
(02) When Moon comes between Earth and the Sun
(03) When Sun comes between Moon and the Earth
(04) None of the above is correct


Answer : 2

12. The liquid drops or gas bubbles are always spherical due to
(01) Volume tension
(02) Surface  tension
(03) Gravitational force
(04) Magnetic force


Answer : 2

13. The branch of biology that deals with the study of fungi is called
(01) Algology
(02) Phycology
(03) Mycology
(04) Microbiology


Answer : 3

14. The Higgs-boson particle which was discovered by scientists, is also known as(01) Quantum Particle
(02) God Particle
(03) Atomic Particle
(04) High mass particle


Answer : 1

15. The constitution of India was adopted on
(01) 26th November, 1949
(02) 26th January, 1950
(03) 15th August, 1947
(04) 26th January, 1951


Answer : 1

16. The book titled ‘Forge Your Future’ has been authored by
(01) Mr. Pranab Mukerjee
(02) Dr. A. P. J. Abdul kalam
(03) Mr. Narendra Modi
(04) Dr. Manmohan Singh


Answer : 2

17. Rovers cup is associated with
(01) Badminton
(02) Cricket
(03) Hockey
(04) Football


Answer : 4

18. Who is the cabinet minister of Railways in 16th Lok sabha
(01) Mr. Arun Jaitley
(02) Mr. Manoj Sinha
(03) Mr. Suresh Prabhu
(04) None of these


Answer : 3

19. The Governor a state is appointed by
(01) Chief Minister of the state
(02) Chief Justice of Supreme Court
(03) President of India
(04) Speaker of the Lok Sabha


Answer : 3

20. Hirakud dam has been built on the river
(01) Ganga
(02) Mahanadi
(03) Brahmaputra
(04) Kaveri


0 comments:

Post a Comment