Flash News

Blood Multiple Choice Questions

Multiple Choice Questions On Blood

1. Which is known as ‘River of Life’?
Answer : Blood

2. Blood circulation was discovered by?
Answer : William Harvey

3. The total blood volume in an adult?
Answer : 5-6 Litres

4. The pH value of Human blood?
Answer : 7.35-7.45

5. The normal blood cholesterol level?
Answer : 150-250 mg/100 ml

6. The fluid part of blood?
Answer : Plasma

7. Plasma protein fibrinogen has an active role in?
Answer : Clotting of blood.

8. Plasma protein globulins functions as?
Answer : Antibodies

9. Plasma proteins maintain the blood pH?
Answer : Albumins

10. Biconcave discs shaped blood cell?
Answer : RBC (Erythrocytes)

11. Non nucleated blood cell?
Answer : RBC (Erythrocytes)

12. Respiratory pigments present in RBC?
Answer : Haemoglobin

13. Red pigment present in RBC?
Answer : Haemoglobin

14. RBC produced in the?
Answer : Bone marrow

15. Iron containing pigment of Haemoglobin?
Answer : Haem

16. Protein containing pigment of Haemoglobin?
Answer : Globin

17. Graveyard of RBC?
Answer : Spleen

18. Blood bank in the body?
Answer : Spleen

19. Life span of RBC?
Answer : 120 Days

20. Total count is measured by an instrument known as?
Answer : Haemocytometer

21. A decrease in RBC count is known as?
Answer : Anemia

22. An increase in RBC count is known as?
Answer : Polycythemia

23. A high concentration of bilirubin in the blood causes?
Answer : Jaundice

24. The disease resistant blood cell?
Answer : WBC (leucocytes)

25. Which WBC is known as soldiers of the body?
Answer : Neutrophils

26. Largest WBC?
Answer : Monocyes

27. Smallest WBC?
Answer : Lymphocytes

28. Antibodies producing WBC?
Answer : Lymphocytes

29. Life span of WBC?
Answer : 10-15 days

30. Blood cell performs an important role in blood clotting?
Answer : Thrombocytes (Platelets)

31. Vessels is called?
Answer : Thrombus

32. Anticoagulant present in Blood?
Answer : Heparin

33. A hereditary bleeding disease?
Answer : Haemophilia

34. Bleeder’s disease?
Answer : Haemophilia

35. Christmas disease?
Answer : Haemophilia

36. A type of Anemia with sickle shaped RBC?
Answer : Sickle cell anemia

37. Viscosity of Blood?
Answer : 4.5 to 5.5

38. Instrument used to measure haemoglobin?
Answer : Haemoglobinometer

39. Who demonstrated blood groups?
Answer : Karl Landsteiner

40. Who demonstrated Rh factor?
Answer : Karl Landsteiner

41. Blood group which is called Universal donor?
Answer : O

42. Blood group which is called Universal recipient?
Answer : AB

43. Blood group is most common among the Asians?
Ans : B

44.Blood is
A. Cell
B. Tissue
C. Organ
D. None of these

Answer : Tissue

Related Posts :



0 comments:

Post a comment