Flash News

M.Sc Nursing Entrance Sample Question Paper - 01

M.Sc Nursing Entrance Sample Question Paper - 01

01. Which one of the following does not act as a neurotransmitter ?
a. Cortisone
b. Acetylcholine
c. epinephrine
d. Norepinephrine

Answer : A


02. An assessment specific to safe administration of iv mannitol is
a. Vital signs 4 hourly
b. Weighine daily
c. Urine output hourl
d. Level of consciousness 4 hourly

Answer : A


03. Inability to speak or understand the spoken words is called as

a. Insomnia
b. Aphraxia
c. Agnosia
d. Aphasia

Answer : B


04. Which of the following is characteristic of a patient with advanced Parkinson's disease 

a. Disturbed vision
b. Forgetfulness
c. Tremors
d. Muscle atrophy

Answer : B


05. The clinical manifestations of a nurse should expect in a patient with Acute Lymphycytic Leukemia are

a. Petechiae, alopecia
b. Anaemia, insomnia
c. Anaemia, petechiae
d. Alopecia, Bleeding gums

Answer : D


06. Which of the following ECG finding indicate the presence of hypkalemia

a. Tall, peak 'T' wave 
b. ST Segment depression
c. Widening of QRS complex
d. Prolonged PR interval

Answer : B


07. Which of the following is most important to prevent the progress of disease in the thromo angiitis obliterans ( Buerger's disease ) ?

a. Controlling blood pressure
b. Controlling diabetes
c. Weight reduction
d. smoking cessation

Answer : D


08. Which of the following findings is the best indication that fluid replacement for the client with hypovolemic shock is adequate 

a. Urine output greater than 30 ml/hr
b. Respiratory rate of 21 breaths / minute
c. Diastolic blood pressure greater than 90 mm of Hg
d. Systolic blood pressure greater than 110 m of Hg

Answer : D


09. Nurse is caring for a client with active upper G.I. bleeding. What is the appropriate diet for this client during the first 24 hours after admission

a. regular diet
b. Skim milk
c. Nothing by mouth
d. Clear fluids

Answer : D

10. Dummping syndrome is a complication of

a. Colectomy
b. Subtotal gastrectomy
c. Nephrectomy
d. Histerectomy

Answer : B 


11. During diuretic phase of acute renal failure, the client must be assessed for signs of developing

a. Hypovolemia
b. Renal failure
c. Metabolic acidosis
d. Hyperkalemia

Answer : B


12. Which of the following cannot be correct by dialysis

a. Hypernatraemia
b. Hyperkalemia
c. Elevated creatinine
d. Decreased haemoglobin.

Answer : D


13. A kayexalate enema is ordered for a client who has acute renal failure. What is the primay purpose of the Kayexalate enema

a. To emove fluid from the extracellular spaces
b. to exchange K ions for Na ions
c. to reduce abdominal pressure
d. To introduce potassium into the bowel

Answer : C


14. Hypoparathyroidism is characterized by

a. High serum calcium
b. Low serum calcium
c. High serum potassium
d. Low serum potassium

15. What should be included in the nursing care plan for a clent with diabetes insipidus

a. Blood pressure every hour
b. Strict intake and output
c. Urine for Ketone bodies
d. Glucose monitoring four times a day

Answer : D


16. What is the priority nursing care to a client with sever hyperthyroidism

a. Assess for recent emotional trauma
b. Provide a calm, non-stimulating environment
c. Provide diversional activity
d. Encourage range of motion exercises

Answer : B


17. Which of the following laboratory findings indicated pancreatitis

a. Elevated blood urea nitrogen ( BUN )
b. Elevated aspartate aminotransferase ( AST )
c. Elevated Serum Lipase
d. Increased lactate dehydrogenase ( LD )

Answer : C

18. Which of the following is used in the management of hyperkalemia

a. Insulin with glucose
b. Sodium bicarbonate
c. Potassium chloride
d. Magnesium sulphate

Answer : A


19. Which of the following assessment is essential in administering total Parenteral Nutriton

a. Evaluation of the peripheral IV site
b. Confirmation that the tube is in the stomach
c. Assess the bowel sound
d. Fluid and Electrolyte monitoring

Answer : D


20. Which medication will be ordered for a client with pulmonary emolism

a. Warfarin
b. Heparin
c. Streptokinase
d. Acyclovir

Answer : D


21. The client with Deep Venous Thrombosis ( DVT ) is at highest risk to develop

a. Pulmonary embolism
b. Pnemothorax
c. Pulmonary oedema
d. Pneumonia

Answer : C


22. In caring for a client after cataract surgery, the nurse should notifiy physician if the client has

a. Blurred vision
b. Glare
c. Eye pain
d. itching

Answer : A


23. A client is admitted with a C6 spinal injury. The client most likely has which condition

a. Aphasia
b. Paraplegia
c. Hemiparesis
d. Quadriplegia

Answer : B


24. Antioxidant include all of the following except

a. Vitamin K
b. Vitamie E
c. Vitamine A
d. Beta Carotenes

Answer : D


25. A client is admitted with the diagnosis of BPH. Which symptom is least likely to be present in the client

a. Urinary frequency
b. Pus in the urine
c. Dribbling
d. Decreased force of urine stream

Answer : A


0 comments:

Post a comment