Flash News

TSPSC DMHO STAFF NURSE QUESTION PAPER NOTIFICATION NO 57/2017

TSPSC DMHO STAFF NURSE QUESTION PAPER NOTIFICATION NO 57/2017
Held On 11-03-2018

Section : 1 General Abilities Paper I

01. Who among the following presidents of India NOT hailed from the present Indian states
1. K.R Narayanan
2. V.V. Giri
3. R. Venkataraman
4. A.P.J Abdul Kalam

Answer : V.V. Giri

02. Which is the biggest long term risk of radiation exposure
A. Cancer
B. Liver cirrhosis
C. Brain stroke
D. Jaundice

Answer : Cancer

03. One of the following is NOT a demographic features of India
A. Rapidly decreasing density
B. Large size and continuous growth
C. Sex ration composition unfavourable to female
D. Dominance of rural population

Answer : Rapidly decreasing density

04. For the first time in Telangana, peak power demand crossed the following mark ( In MW ) in February 2018
A. 8,000
B. 10,000
C. 9,000
D. 11,000

Answer : 10,000

05. Find the missing number in the following
3
8
12
4
9
18
       ?
6
24
A. 6
B. 2
C. 8
D. 9

Answer : 8

06. "Metallic yellow" is non-permitted colour commonly used in the adulteration of the following
A. Fanta cool drink
B. Sweets, tur dal & turmeric
C. Biryani
D. Ghee

Answer : B

07. Find the next number in the sequence
A. 50
B. 60
C. 45
D. 53

Answer : 60

08. Asia's biggest well is being dug as a part of kaleshwaram project at
A. Sundilla, Peddapalli district
B. Kataram Hills, Jayashankar-Bhoopalapalli district
C. Tippapuram Hills, Rajanna-Siricilla district
D. Annaram, Jayashakar-Bhoopalapalli district

Answer : Tippapuram Hills, Rajanna-Siricilla district

09. Who headed the congress Party's four member committee on Telangana
A. A.K. Antony
B. Pranabh Mukharjee
C. Digvijay Singh
D. Veerappa Moily

Answer : A.K. Antony

10. According to 'India State of Forest Report 2017', which of the following states show the trend of maximum increase in forest cover
A. Jharkhand & Odisha
B. Chattisgarh, Telangana & Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh, karnataka & Keraa
D. Himachal Pradesh & Uttarkhand

Answer : Andhra Pradesh, karnataka & Keraa

11. Who among the following visited India in February 2018
A. Justin Trudeau, Prime Minister of Canada
B. Tonny Abbot, Foreign Minister of Australia
C. Edward Ruskin, President of Canada
D. Macolm Turnbull, Prime Minister of Australia

Answer : Justin Trudeau, Prime Minister of Canada

12. What is the rank of india in the 'Global Coruption Perception Index' 2017
A. 87th 
B. 67th
C. 81st
D. 79th

Answer : 81st

13. One of the following is NOT a traditional method of food preservation
A. Canning
B. Drying
C. Smoking
D. Salting

Answer : Canning

14. 

0 comments:

Post a comment