Flash News

M.Sc Nursing Entrance Sample Question Paper - 02

M.Sc Nursing Entrance Sample Question Paper - 02

01. What is the priority nursing assessment in the first 24 hours after admission of the client with Thromobtic Cerebrovascular accident
a. Pupil size and pupillary response
b. Cholesterol level
c. Echocardiogram
d. Bowel sounds

Answer : A

02. A client with head injury is confused, drowsy and has unequal pupils. Which of the following nursing diagnosis is a priority at this time
a. Altered level of cognitive function
b. High risk for injury
c. Altered cerebral tissue perfusin
d. Sensory perceptual alteration

Answer : A

03. Which of the following conditions is an early symptom commonly seen in Myasthenia gravis
a. dysphagia
b. Ptosis
c. Fatigue improving at the end of the day
d. Respiratory distress.

Answer : D

04. The early indicator of hypoxia in the unconscious client is
a. Cyanosis
b. Increased respirations
c. Hypertension
d. Restlessness

Answer : A

05. Starvation, diabetic Ketoacidosis, shock and diarrhea may lead to
a. Respiratory acidosis
b. Metabolic alkalosis
c. Metabolic acidosis
d. Respiratory alkalosis

Answer : C

06. Measles vaccine is kept in refrigerator in
a. Chilled tray
b. Freezer
c. Tray below the freezer
d. Shelf in the door of refrigerator

Answer : A

07. A freshly prepared ORS should not be used after
a. 24 hours
b. 12 hours
c. 6 hours
d. 4 hours

Answer : a

08. ORS does not contain
a. Sodium chloride
b. Calcium lactate
c. Sodium bicarbonate
d. Glucose

Answer : C

09. In case of dog bite, the biting animal should be observed for
a. 5 days
b. 10 days
c. 15 days
d. 3 weeks

10. Alma ata conference was held in
a. 1977
b. 1978
c. 1946
d. 1948

Answer : A

11. Given below which one is live attenuated vaccine
a. Salk
b. Hepatitis
c. Cholera
d. BCG

Answer : D

12. Colostrum is rich in
a. Protein
b. Mineral
c. Carbohydrate
d. Fats

Answer : D

13. DOTS ( Directly Observed Treatment, Short course ) is used for treatment of
a. Tuberculosis
b. Malaria
c. Filaria
d. Leprosy

Answer : A

14. Which staining technique used in RNTCP ( Revised National Tuberculosis Control Programme )
a. Zeihl Nelson Stain
b. Gram stain
c. PAS
d. Ghensa Stain

Answer : b

15. For controlling outbreak of cholera which of the following measures except 
a. Mass chemo prophylaxis
b. Proper disposal of excreta
c. Chlorination of water
d. Early detection of cases and management

Answer : c

16. BCG vaccine is prepared by mixing
a. Distilled water
b. Normal saline
c. Dextrose solution
d. Ringer's lactate

Answer : A

17. Commonest complication of mumps is
a. Orchitis and oopheritis
b. Encephilitis
c. Pneumonia
d. Myocarditis

Answer : C

18. Community health centre
a. Has 100 beds
b. Covers one lakh population
c. Acts as a referrel hospital for community block
d. Has 200 beds

Answer : C

19. Infant who has been only on milk feed develops iron deficiency anaemia because
a. Large number of red blood cells are destroyed during infancy.
b. Milk interferes with iron absorption
c. Milk is poor source of iron
d. Milk impairs the production of red blood cells

Answer : C

20. Which teaching method would be most appopriate to teach to group of women change their attitude towards girl child
a. Role play
b. Lecture
c. Discussion
d. Symposium

Answer : C

21. In comparison to cow's milk which one of the following is more in human milk
a. Lactose
b. Proteins
c. Minerals
d. Iron

Answer : A

22. All the diseases given below are water borne except
a. Leptospirosis
b. Schistosomasis
c. Typhoid fever
d. Brucellosis

Answer : C

23. Vector of Kala azar is
a. Flea
b. Tsetse fly
c. Sand fly
d. Mosquito

Answer : C

24. The time interval between the invasion of an agent and appearance of the sign and symptoms of disease is
a. Latent period
b. Quarantine
c. Incubation period
d. Termination period

Answer : C

25. Case finding in RNTCP is based on
a. Sputum examination
b. Sputum microscopy exam
c. X-ray chest
d. Montoux test

Answer : D


0 comments:

Post a comment