Flash News

RRB STAFF NURSE MODEL QUESTION PAPER - 01


RRB STAFF NURSE MODEL QUESTION PAPER - 01

 1.For education of measles, immunization coverage should be at least
(a)  80%
(b) 85%
(c) 96%
(d) 100%
Answer :  B
2.  Period of maximum infectivity in mumps is during
(a) incubation period
(b) onset of swelling
(c) after swelling appears
(d) prodromal period
Answer : A
3.  Major epidemics of influenza A occur at intervals of
(a) 1 year
(b) 2-3 years
(c) 10-15 years
(d) 20-25 years
Answer : B
4.  The most common source of infection for diphtheria is a
(a) case
(b) sub clinical case
(c) carrier
(d) all of the above
Answer : D

5.  Shick test is done in
(a) meningitis
(b) diphtheria
(c) pertussis
(d) polimyelitis
Answer : B


6. Adjuvant present in DPT vaccine is
(a) aluminium phosphate
(b) aluminium hydroxide
(c) zinc phosphate
(d) magnesium phosphate
Answer : C

7. Recommended site of administration of DPT in infants is
(a) gluteal
(b) deltoid
(c) lateral aspect of thigh
(d) forearm
Answer : C

8. The most severe complications following DPT are due to …….. component
(a) diphtheria
(b) pertussis
(c) tetanus
(d) adjuvant
Answer : D
9. The vaccine usually given to pilgrims to the Middle East is
(a) DPT
(b) influenza
(c) yellow fever
(d) meningitis
Answer :  C
10. Best index to estimate case load of T.B. in a community is
(a) incidence of infection
(b) prevalence of infection
(c) incidence of disease
(d) prevalence of disease
Answer : C
11. Prevalence of T.B. infection in a community is estimated by
(a) tuberculin test
(b) sputum microscopy
(c) culture
(d) chest X-ray 12.
Answer : A
12.The amount of PPD used in mantoux test in India is
(a) 1 TU
(b) 5 TU
(c) 25 TU
(d) 250 TU 13.
Answer : A
 13.Result of mantoux test is read after
(a) 6 hours
(b) 24 hours
(c) 48 hours
(d) 72 hours
Answer : C
14. Present day BCG vaccine is supplied as
(a) liquid vaccine
(b) freeze dried vaccine
(c) both
(d) none of the above
Answer : B
15. The diluent used for reconstituting BCG vaccine is
(a) normal saline
(b) distilled water
(c) dextrose
(d) none of the above
Answer : A
16. Reconstituted BCG vaccine should be used with in
(a) 3 hours
 (b) 6 hours
(c) 18 hours
(d) 24 hours
Answer : B
17. The age for BCG vaccination is recommended at
(a) birth or at 6th week
(b) only 6th week
(c) 6-8 weeks
(d) within 1 year
Answer : A


18. At the village level sputum for AFB is collected and fixed by
(a) anganwadi worker
(b) village health guide
(c) health worker male
(d) health worker female
Answer : A
19. Source of most polio infections are
(a) clinical cases
(b) sub clinical cases
(c) carrier
(d) both (b)&(c)
Answer : C
20. Risk factors for development of paralytic polio include
(a) 1/M injections
(b) Tonsillectomy
(c) DPT
(d) all of the above
Answer : D

 RELATED POSTS

RRB MODEL QUESTION PAPERS

3 comments:

  1. Latest Govt Bank Railway Jobs 2016


    Good Post, I’ll bookmark your blog and take a look at again right here regularly...............................

    ReplyDelete
  2. Thanks for providing recent updates regarding the concern, I look forward to read more.
    Weightlosstop

    ReplyDelete
  3. You are so awesome! I do not suppose I've truly read anything like
    that before. So great to discover somebody with genuine thoughts on this issue.
    Really.. thanks for starting this up. This website is something
    that is needed on the web, someone with a little
    originality!

    ReplyDelete