Flash News

RRB STAFF NURSE MODEL QUESTION PAPER - 02



RRB STAFF NURSE MODEL QUESTION PAPER - 02
1.Major route of transmission of Hepatitis A is
(a) Facco oral route
(b) parentral route
(c) sexual transmission
(d) perinatal transmission
Answer : A
2. Vaccine vial monitor is present on which of these vaccines
(a) BCG
(b) DPT
(c) OPV
(d) Measles
Answer : B
3. Immunity after Hepatitis A lasts for
(a) 6 months
(b) 1 year
(c) 6 years
(d) life long
Answer : A
4. Following methods destroy vibrio cholerae except
(a) boiling
(b) drying
(c) bleaching powder 1 mg/L
(d) cresol
Answer : D
5. Best method of collecting choleric stools for diagnosis is by
(a) rectal catheter
 (b) rectal swab
 (c) disinfected stool
(d) all of the above
Answer : A
6. All are vaccines included under the Universal Immunization Programme except
(a) diphtheria
(b) pertussis
(c) measles
(d) MMR
Answer : C
7. The MTP act was passed in the year
(a) 1975
(b) 1971
(c) 1986
(d) 2000
Answer : B

8. All are Anti Rabies vaccine currently used in Kerala except
(a) chick embryo cell vaccine
(b) human diploid cell vaccine
(c) vero cell vaccine
(d) neural tissue vaccine
Answer : C
9. Annual Parasitic incidence is used to measure the problem of
(a) Filariasis
(b) Dengue fever
(c) Malaria
(d) Japanese encephalitis
Answer : A

10. The causative organism of plague is
(a) Y pestis
 (b) R. Prowazeki
(c) Coryne bacterium
(d) Arbovirus
Answer : A
11. Which of these is a Conventional Contraceptive
(a) Combined pill
(b) IUD
(c) Condom
(d) Mini pill
Answer : C
12. Which of these insecticides is used as a space spray
(a) paris green
(b) abate
(c) pyrethrum
(d) mineral oil
Answer : C
13. Chemical ideally used for disinfecting sputum is
(a) cresol
(b) dettol
(c) savlon
(d) phenol
Answer : A

14. Census is carried out at regular intervals of
(a) 5 years
(b) 10 years
(c) 7 years
 (d) 15 years
Answer : B

15. Vaccine carrier should ideally have number of ice packs
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer : D

16. The dose of elemental iron in Folifer tablet given to pregnant women under the RCH programme is
(a) 60 mg
(b) 80 mg
(c) 50 mg
(d) 100 mg
Answer : C

17. Sanitary latrine should be located at least …. feet from source of contamination
(a) 15
(b) 25
(c) 50
(d) 75
Answer : D

18. For calculating Bacterial index in Leprosy a minimum of ….. sites should be examined
(a) 4
(b) 6
(c) 7
(d) 9
Answer : C

19. Number of Tetanus toxoid doses to be given to an antenatal mother with last child birth 2 years back is
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) none
Answer : C

20. As per the Birth and Deaths Registration Act all births are to be registered with in a period of
(a) 7 days
(b) 14 days
(c) 21 days
(d) 1 month
Answer : C

You Might Also See :-


0 comments:

Post a comment