Flash News

PCOD Multiple Choice Questions

Multiplce Choice Questions On Polycystic ovarian Disease ( PCOD )

GENERAL INFORMATION, RISK FACTORS AND CAUSES

01. What is the periodic discharge which comes every months from the female reproductive tract known as
a) Menstruration
b) Micturation
c) Menstrual cycle
d) Metabolic micturation

Answer   :   Menstruration

02. What is the duration of normal menstrual cycle
a) Every 28 days
b) Every 38 days
c) Every 48 days
d) Every 58 days

Answer   :   Every 38 days

3. How many ovaries does a female have
a) 4
b) 1
c) 3
d) 2

Answer   :   2

4. How many ovums will be released per month from the ovary
a) 3
b) 4
c) 2
d) 1

Answer   :   2

5. What is PCOD 
a) Polycystic ovular diseas
b) Polycystic omphalocele disease
c) Polycystic ovarian disease
d) Polycystic ovum disease

Answer   :   Polycystic ovarian disease

6. Which part of the body is affected in PCOD
a) Ovaries
b) Uterus
c) Cervix
d) Vagina

Answer   :   Ovaries

7. What is the main functioning of Ovaries
a) Secrete Hormones
b) Release Ovum
c) Produce menstruration
d) Release cysts

Answer   :   Secrete hormones

8. Which of the following groups are more prone to PCOD
a) Adolescents
b) Reproductive age women
c) Pregnant women
d) All of the above

Answer   :   Reproductive age women

9. What is the incidence of PCOD in recent times
a) Decreasing
b) Increasing
c) Not present at all
d) Stable

Answer   :   Increasing

10. Which of the following statement is correct
a) PCOD can occur in pregnancy
b) PCOD cannot occur in pregnancy
c) Both a and b are correct
d) None of the above

Answer   :   None of the above

11. Which of the following is major predisposing factor for PCOD
a) Smoking
b) Family history
c) Malnutrition
d) Short stature

Answer   :   Family history

12. Which of the following factors are risk factors of PCOD
a) Obesity and Diabetes
b) Hormonal imbalance and cancer
c) Pregnancy and Hypertension
d) Both a & b

Answer   :   Hormonal imbalance and cancer

13. What causes PCOD in reproductive age women
a) Use of oral contraceptive
b) Use of condoms
c) Use of intrauterine devices
d) Use of antiseptics

Answer   :   Use of oral contraceptive

14. Which of the following is the common cause for PCOD
a) Hormonal balance
b) Hormonal imbalance
c) Hormonal increase
d) Hormonal decrease

Answer   :   Hormonal imbalance

SYMPTOMS,DIAGNOSIS, MANAGEMENT, COMPLICATIONS,

15. Which of the following is the most common symptoms of PCOD
a) Less mensus
b) Irregular mensus
c) Regular mensus
d) Painful mensus

Answer   :   Irregular mensus

16. What skin changes are seen in PCOD clients
a) Oily skin
b) Dry skin
c) Wet skin
d) Cold and clammy skin

Answer   :   Oily skin

17. Which of the following mood wil be seen in girls with PCOD
a) Sad and depressed mood
b) Frustrated mood
c) Happy mood
d) Angry mood

Answer   :   Sad and depressed mood

18. What is the first method to diagnose PCOD

a) Careful history and physical examination
b) CT scan
c) MRI
d) Ultrasound

Answer   :   Ultrasound


19. Which of the following test is used to visualize cysts on the ovary

a) Echo
b) ECG
c) Blood test
d) Ultrasound

Answer   :   Ultrasound


20. What are the hormone levels to be measured in PCOD

a) Insulin and Glucagon
b) T3 & T4
c) Estrogen & Progesterone
d) Parathyroid Hormone

Answer   :   


21. Which hormone helps in the diagnosis of PCOD

a) Thyroid hormones
b) Parathyroid hormones
c) Insulin
d) Oxytocin

Answer   :   


22. What is the common treatment for PCOD
a) Medicines

b) Healthy diet
c) Healthy lifestyle
d) All of the above

Answer   :   Medicines


23. Which among the following measures should taken to control oily skin

a) Regular cleansing of the face
b) Bathing twice a day
c) Taking medicines
d) Using antiseptic lotions

Answer   :   
Using antiseptic lotions

24. Which of the following measures can control obesity

a) Regular exercises and low fat diet
b) Regular exercises and high fat diet
c) Regular exercises and high protein diet
d) Regular exercises and high calories diet

Answer   :   
Regular exercises and high protein diet

25. Which of the following helps to treat acne

a) Avoiding dirt and pollution
b) Using anti acne ointments
c) A healthy diet
d) All of the above

Answer   :   
Using anti acne ointments

26. What is the best management in serious cases of PCOD

a) Medical management
b) Chemotherapy
c) Radiation therapy
d) Surgical management

Answer :


27. What is the surgery to treat PCOD

a) Laproscopic ovular drilling
b) Laproscopic ovum drilling
c) Laproscopic ovarian drilling
d) Laproscopic ovican drilling

Answer   :   
Laproscopic ovarian drilling

28. Which is the best surgery to treat PCOD in reproduction age women

a) Ovary removal
b) Ovarian transplantation
c) Ovary repair
d) Ovary sutures

Answer :


29. How does laproscopic ovarian drilling help to treat PCOD

a) Stop menstruration
b) Prolong menstruation
c) Induce menstruation
d) Remove ovaries

Answer : 


30. What is the factor that complicates if PCOD is not treated

a) High blood pressure
b) Kidney stones
c) Thyroid problems
d) Diabetes

Answer :


31. Which of the following is a complication of PCOD in relation to pregnancy

a) Abortion
b) Infertility
c) Mental retardation of the baby
d) Cancer of the uterus

Answer :



PREVENTION
32. Which of the factors should be controlled to prevent PCOD
a) Irregular menstruration
b) Diabetes
c) Obesity
d) All of the above

Answer   :   Obesity


33. Which of the following should be treated and controlled to prevent PCOD

a) Cancer
b) Piles
c) Cavities
d) Obesity

Answer   :   Obesity


34. What is the best way to avoid PCOD

a) Maintain correct body weight
b) Avoidance of smooking
c) Good exercises and healthy diet
d) All of the above

Answer   :   
Maintain correct body weight

35. What is the measure to be taken as a part of our lifestyle to prevent PCOD

a) Regular checkups
b) Exercises
c) Maintain correct Body Mass Index
d) All of the above

Answer   :   All of the above


PCOD MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Related Posts : 

0 comments:

Post a comment